May 8, 2011

Rookverbod

Langzamerhand, wordt het in heel de wereld verboden om in openbare gelegenheden te roken. Als reden wordt algemeen belang en volksgezondheid aangedragen. Behalve in Nederland. Hier werd het rookverbod ingesteld om de werknemers te beschermen. Ze schijnen het recht te hebben op een rookvrije werkplek. Er werden mazen in de wet gevonden en opeens staan overal weer de asbakken op tafel. Officieel mag het nog steeds niet maar het wordt, typisch voor Nederland, gedoogd.

Als een ex-roker en iemand die niet van de geur van sigaretten houdt, pleit ik voor het terugdraaien van het rookverbod zoals het op dit moment in de wet staat.

Toen het roken in de horeca nog mocht, hingen er meestal wel van die filters. Ze waren wellicht niet 100% in staat om de stank tegen te gaan, maar het was in ieder geval iets. Tegenwoordig staan de kleine cafe's weer vol met rokers en mee-rokers. Alleen die filters nog. Als er weer gerookt mag worden, kunnen die verplicht worden gesteld.

Het is wel jammer dat de uitbaters van kleine kroegjes en cafe's zo getroffen werden door zo'n half-doordachte wet. Desinvestering voor zij die zo'n filter hadden en het massaal uitblijven van het publiek. Je zou bijna pleiten voor een schadeloosstelling, zij het dat het dan weer uit onze belastingcenten wordt betaald.

Mochten we met ons allen vinden dat een rookverbod wenselijk is, dan kunnen we het beste kijken naar hoe anderen het voor elkaar hebben gekregen.

1 comment:

Zelfstandig journalist Antwerpen said...

In België geldt vanaf 1 juli een algeheel rookverbod, ook in de kleine café's (die waren tot nu toe vrijgesteld). Persoonlijk ben ik er blij mee. Filters of niet, je kleren stinken een uur in de wind na een paar uur op café te zijn geweest.

Post a Comment

Total Pageviews